Program 2018
Indeks Kalendarz

Tylko kochankowie przeżyją. Only Lovers Left Alive

Only Lovers Left Alive
Jim Jarmusch, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Cyprus, USA 2013, 123’

Tylko ci, którzy potrafią kochać, przetrwają – deklaruje Jarmusch. Bo choć jego bohaterowie są wampirami, przy życiu trzyma ich pielęgnowana od (setek) lat miłość. Adam jest uznanym muzykiem, mieszka w opustoszałym Detroit. Kiedy popada w depresję, z Tangeru przyjeżdża doń ukochana Ewa. Romantyczne chwile pary, która odrzuciła nagryzanie śmiertelników jako źródło pokarmu, zakłóca pojawienie się zwariowanej młodszej siostry Ewy... Film Jarmuscha to biblioteczka dla fascynatów, intertekstualna gęstwina nawiązań i puszczanych oczek. Z właściwą sobie melancholią i ciepłem autor odbudowuje nadpsuty przez potworki spod znaku Zmierzchu wizerunek wampira. Postaci traktuje czule i z powagą, czyniąc z nich pewną uniwersalną metaforę. Magnetyczna siła filmu to owoc nie tylko miłości, ale także równie inteligentnego co zaraźliwego humoru.   

Jim Jarmusch

Ur. w 1953 roku, nowojorski artysta niezależny. W wieku 17 lat opuścił Akron i przyjechał do Nowego Jorku. Początkowo studiował literaturę na Uniwersytecie Columbia. Pod koniec studiów na rok wyjechał do Paryża, gdzie najwięcej czasu spędzał w Cinematheque Francaise. Studiował w Institute Film and TV na Uniwersytecie Nowojorskim. Był asystentem Nicolasa Raya. Współpracował również z Wimem Wendersem. Dzięki Wendersowi rozpoczął również współpracę z producentem swoich filmów, Otto Grokenbergerem i operatorem Robbym Müllerem. Debiut filmowy przyniósł Jarmuschowi międzynarodowe uznanie. Jest jednym z najczęściej nagradzanych reżyserów niezależnych.

Wybrana filmografia

1980 Nieustające wakacje / Permanent Vacation

1984 Inaczej niż w raju / Stranger than Paradise

1986 Poza prawem / Down by Law

1989 Mystery Train

1991 Noc na Ziemi / Night on Earth

1999 Ghost Dog: droga samuraja / Ghost Dog: The Way of the Samurai

2003 Kawa i papierosy / Coffee and Cigarettes

2005 Broken Flowers

2009 The Limits of Control

2013 Tylko kochankowie przeżyją / Only Lovers Left Alive

Powiązany wątek na Forum NH

czytaj

Twórcy

reżyseria Jim Jarmusch
scenariusz Jim Jarmusch
zdjęcia Yorick Le Saux
montaż Affonso Gonçalves
muzyka Jozef van Wissem
obsada Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, John Hurt
producent Reinhard Brundig, Jeremy Thomas
produkcja Recorded Picture Company (RPC), Pandora Filmproduktion
polski dystrybutor Gutek Film
język angielski
barwa kolor
pozostańmy w kontakcie
przyjaciele festiwalu