Program

Szef

Chef
Jon Favreau, USA 2014, 110’
Return to Reason

Jeśli jesteś twórcą – np. reżyserem lub kucharzem – pamiętaj o kilku zasadach. Pierwsza: ostrożnie korzystaj z mediów społecznościowych. Druga, powiązana z poprzednią: nie odpowiadaj krytykom, nawet tym najbardziej złośliwym! Niestety Carl Casper, szef kuchni w restauracji, wdaje się w konflikt z kulinarnym blogerem, w wyniku czego traci pracę i staje się pośmiewiskiem internetu. Koniec kariery okazuje się jednak szansą na nowy start. Casper postanawia otworzyć food truck i wyruszyć w trasę. Dzięki temu może oddawać się pasji gotowania, nie będąc skrępowany niczyimi wymaganiami, a do tego zacieśnić więź z synem, który zostaje jego małym pomocnikiem. Kolejna zasada: czasem dobrze zrobić coś skromniejszego dla czystej przyjemności tworzenia. Jon Favreau, na co dzień specjalizujący się w blockbusterach, z pewnością świetnie bawił się przy realizacji Szefa. Ale to film niepozbawiony fajerwerków: pełen pozytywnej energii – emanujący miłością do jedzenia i radością z opowiadania branżowych anegdot.

po seansie:

Prezentacja DelicioUS!
Cena biletu: 29 zł

Prezentacja DelicioUS! Jakościowe produkty kuchni amerykańskiej

Zainspirowani historią Carla Caspera, który po latach sukcesów w fine dining, odnalazł szczęście w prostej kuchni bazującej na podstawowych, odżywczych składnikach, razem z programem DelicioUS! przedstawiamy cztery proste produkty kuchni amerykańskiej, które dają dziesiątki możliwości na przygotowanie pysznych dań przez każdego szefa (także domowej) kuchni:

- amerykańska wołowina pochodząca z bezkresnych pastwisk np. Teksasu, Południowej Dakoty, Kansas czy Nebraski

- dzikie łososie i mintaje poławiane przez małe, rodzinne firmy w arktycznych wodach Alaski

- bogate w przeciwutleniacz i betakaroten słodkie ziemniaki z Północnej Karoliny, koronny składnik każdej kolacji święta Dziękczynienia

- uprawiany w sposób zrównoważony ryż długoziarnisty oraz ryż do sushi (ciekawostka: znajdziecie go w większości sushi barów w Polsce!).

Spróbujcie dań wyczarowanych z tej czwórki przez zwycięzcę 6. edycji Masterchefa, Mateusza Zielonkę.

Dania uzupełniają kalifornijskie wina, dopasowane do dań przez sommeliera. Polecamy też amerykański Burbon, który jest odmianą whisky produkowaną z kukurydzy i innych zbóż.

Wszystkie produkty dostępne są w szerokiej dystrybucji w Polsce.

Dodatkowe dostępne informacje: agwarsaw@usda.gov

Piotr Mirski

nagrody

  • Tribeca FF 2014 - Nagroda Publiczności
  • AARP Movies for Grownups Awards 2015 - najlepsza komedia

Jon Favreau

Urodził się w 1966 roku w Nowym Jorku. Karierę zaczynał jako aktor. Przełomem byli dla niego głośni Swingersi, przy których pełnił funkcje odtwórcy głównej roli i scenarzysty. W charakterze reżysera zadebiutował niezależną komedią kryminalną Ustawieni. Niebawem awansował do mainstreamu. Nakręcił Iron Mana oraz Iron Mana 2, kładąc tym samym podwaliny pod Filmowe Uniwersum Marvela. Zrealizował także remake’i Króla lwa i Księgi dżungli.

Filmografia

2001 Ustawieni / Made

2008 Iron Man

2010 Iron Man 2

2014 Szef / Chef

2016 Księga dżungli / The Jungle Book

2019 Król Lew / The Lion King

Twórcy

reżyseria Jon Favreau
scenariusz Jon Favreau
zdjęcia Kramer Morgenthau
montaż Robert Leighton
muzyka Mathieu Schreyer
obsada Jon Favreau, John Leguizamo, Emjay Anthony, Sofía Vergara, Scarlett Johansson, Dustin Hoffman
producent Sergei Bespalov, Jon Favreau, Roy Choi
produkcja Aldamisa Entertainment, Fairview Entertainment
polski dystrybutor Kino Polska
język angielski, hiszpański
barwa kolor
pozostańmy w kontakcie
przyjaciele festiwalu