program 2018
Indeks Kalendarz projekcji

Wierzę w jednorożce

I Believe in Unicorns
Leah Meyerhoff, USA 2014, 80’
POLSKA PREMIERA

Bohaterką tego świetnie przyjętego na wielu festiwalach dramatu jest nastoletnia Davina, która ucieka od problemów w świat fantazji. Na co dzień mieszka na przedmieściach San Francisco i opiekuje się niepełnosprawną matką. Zakochuje się w starszym chłopaku i wchodzi w coraz bardziej toksyczny związek. Aby zapomnieć o swojej trudnej codzienności, przenosi się w krainę baśniowych wyobrażeń, gdzie nic nie może jej skrzywdzić. Świat zewnętrzny wydaje się wówczas tylko atrapą udającą rzeczywistość, wstępem do tego, co czeka na zagubioną dziewczynę gdzieś za rogiem. Tym, co w Wierzę w jednorożce ujmuje najbardziej, jest dojrzałość wizji, jaką w swoim pełnometrażowym debiucie zaproponowała Meyerhoff. Na granicy między realizmem i zmyśleniem reżyserka snuje oryginalny, spleciony z impresji bildungsroman, łączący w sobie minimalizm i poetyckość, prostotę oraz subtelną symbolikę. W dużej mierze scenariusz oparła na własnych doświadczeniach.

nagrody

Atlanta FF 2014 – Narrative Feature Grand Jury Prize

Leah Meyerhoff

Urodzona w 1974 roku w San Francisco, skończyła semiotykę sztuki na Uniwersytecie Browna i reżyserię na Uniwersytecie Nowojorskim. Jeszcze podczas studiów nakręciła kilka krótkometrażowych filmów, m.in. Twitch, który został wyróżniony Nagrodą Jury na festiwalu Slamdance oraz nagrodą studencką na MFF Rhode Island. Poza pracą nad filmami Meyerhoff zajmuje się też reżyserią reklam i wideoklipów – ma na koncie m.in. teledyski do piosenek zespołów Triple Creme i Joan as Police Woman.

Filmografia

2001 Wonderfluff Sandwiches (short)

2003 PacMouse (short)

2003 Neurotica (short)

2005 Twitch (short)

2014 Wierzę w jednorożce / I Believe in Unicorns

Artykuły o filmie
Strona oficjalna

Twórcy

reżyseria Leah Meyerhoff
scenariusz Leah Meyerhoff
zdjęcia Jarin Blaschke
montaż Rebecca Laks, Michael Taylor
muzyka Sasha Gordon
obsada Natalia Dyer, Peter Vack, Toni Meyerhoff, Julia Garner, Amy Seimetz
producent Adam Heather Rae
produkcja An Animals on Parade production
właściciel praw ICM Partners
język angielski
barwa kolor
pozostańmy w kontakcie
przyjaciele festiwalu