Program 2018
Indeks Kalendarz

Wystarczy być

Being There
Hal Ashby, USA 1979, 130’
Powrót do domu

Niewykształcony i niepiśmienny mężczyzna, który całą wiedzę o świecie czerpie z ekranu telewizora, przypadkowo zostaje prezydentem Stanów Zjednoczonych. Jego pusta, populistyczna retoryka przekonuje bowiem decydentów, że jest właściwym człowiekiem, by przewodzić państwu. Brzmi znajomo? W ostatnich latach Wystarczy być zyskało jeszcze bardziej ironiczny wydźwięk. Niezależnie od tego niezwykłe dzieło Ashby'ego, będące zwieńczeniem jego twórczości z lat 70., już wcześnie miało status klasyka. Oparty na powieści Jerzego Kosińskiego komediodramat to komiczna parabola o naiwnym i nieco dziecinnym Chaunceyu Gardnerze, który po śmierci pracodawcy wkracza do krainy waszyngtońskiej elity. Film to niezapomniany popis aktorski Sellersa, idealnie wcielającego się w postać prostego człowieka, którego banalne stwierdzenia zostają zinterpretowane jako prawdy objawione geniusza. Wsparciem są dla niego Shirley MacLaine, Jack Warden i Melvyn Douglas (zdobywca Oscara za rolę szarej eminencji). Wystarczy być cechuje trudna do osiągnięcia równowaga pomiędzy dramatem a komedią. Ashby stworzył obraz, który jest ostro satyryczny, a jednocześnie każe akceptować przywary przedstawionych postaci. Na tym właśnie polega geniusz Ashby'ego.

Nick Dawson

nagrody

Oscary 1980 - najlepszy aktor drugoplanowy

Seanse
Start sprzedaży biletów: 11 października, godz. 12:00.
cz 25 paź, 21:00knh 8
nd 28 paź, 10:00knh 4
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

107 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Hal Ashby

(1929-1988) zasłynął początkowo jako montażysta (Oscar za dramat W upalną noc z 1967 roku), szybko jednak zajął się reżyserią. Jego filmy stały się wizytówką amerykańskiej rewolucji: korzystając z ciętego, inteligentnego dowcipu, Ashby został patronem Ameryki walczącej z rasizmem, wojną w Wietnamie czy zaściankowym konserwatyzmem.

Wybrana filmografia

1970 Właściciel / The Landlord

1971 Harold i Maude / Harold and Maude

1973 Ostatnie zadanie / The Last Detail

1975 Szampon / Shampoo

1976 By nie pełzać na kolanach / Bound for Glory

1978 Powrót do domu / Coming Home

1979 Wystarczy być / Being There

Twórcy

reżyseria Hal Ashby
scenariusz Jerzy Kosiński
zdjęcia Caleb Deschanel
montaż Don Zimmerman
muzyka Johnny Mandel
obsada Peter Sellers, Shirley MacLaine, Melvyn Douglas
producent Andrew Braunsberg
produkcja BSB, CIP, Lorimar Film Entertainment
właściciel praw Warner
język angielski
barwa kolor
pozostańmy w kontakcie
przyjaciele festiwalu