Program 2018
Indeks Kalendarz

By nie pełzać na kolanach

Bound for Glory
Hal Ashby, USA 1976, 147’
Szampon Powrót do domu

W roku 1976 wytwórnie filmowe szukały projektów dla uczczenia dwóchsetlecia istnienia Stanów Zjednoczonych. Dzięki sukcesowi, jakim okazał się Szampon, Ashby zyskał wpływ na hollywoodzkich decydentów i wykorzystał go, by wyreżyserować film biograficzny o legendarnym piosenkarzu folkowym Woodym Guthriem. Ashby'emu udało się nie tylko zrealizować obraz będący pewnym kandydatem do nagród Akademii, tak jak chciało tego studio United Artists (był nominowany do sześciu Oscarów, w tym za najlepszy film), lecz również odcisnąć w nim swoje autorskie piętno. Tak jak w wielu dziełach Ashby'ego z lat 70., głównym bohaterem jest tu młody człowiek starający się odkryć i poznać samego siebie. To właśnie niepokornemu reżyserowi zawdzięczamy niekonwencjonalną decyzję, by w roli Guthriego obsadzić Davida Carradine'a (przedtem znanego jedynie z serialu Kung fu). Był to strzał w dziesiątkę - być może dlatego, że zarówno Ashby, jak i aktor dzielili z Guthriem typowo amerykańskie zamiłowanie do włóczęgi. Nieżyjący już, wspaniały operator kamery Haskell Wexler zdobył zasłużonego Oscara za zdjęcia do tego filmu, w którym po raz pierwszy zostały wykorzystane ujęcia w technice Steadicam.

Nick Dawson

nagrody

Oscary 1977 - najlepsze zdjęcia, najlepsza muzyka

Seanse
Start sprzedaży biletów: 11 października, godz. 12:00.
cz 25 paź, 09:45knh 8
nd 28 paź, 18:00knh 4
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

59 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Hal Ashby

(1929-1988) zasłynął początkowo jako montażysta (Oscar za dramat W upalną noc z 1967 roku), szybko jednak zajął się reżyserią. Jego filmy stały się wizytówką amerykańskiej rewolucji: korzystając z ciętego, inteligentnego dowcipu, Ashby został patronem Ameryki walczącej z rasizmem, wojną w Wietnamie czy zaściankowym konserwatyzmem.

Wybrana filmografia

1970 Właściciel / The Landlord

1971 Harold i Maude / Harold and Maude

1973 Ostatnie zadanie / The Last Detail

1975 Szampon / Shampoo

1976 By nie pełzać na kolanach / Bound for Glory

1978 Powrót do domu / Coming Home

1979 Wystarczy być / Being There

Twórcy

reżyseria Hal Ashby
scenariusz Robert Getchell
zdjęcia Haskell Wexler
montaż Pembroke J. Herring, Robert C. Jones
muzyka Woody Guthrie
obsada David Carradine, Ronny Cox, Melinda Dillon
producent Robert F. Blumofe, Harold Leventhal
produkcja Bound for Glory
właściciel praw MGM
język angielski
barwa kolor
pozostańmy w kontakcie
przyjaciele festiwalu