Program 2018
Indeks Kalendarz

Harold i Maude

Harold and Maude
Hal Ashby, USA 1971, 91’
Właściciel Ostatnie zadanie

Tak jak wiele klasyków, drugi obraz Hala Ashby'ego Harold i Maude zaraz po premierze nie zdobył zbytniego uznania krytyków ani nie cieszył się dużą popularnością wśród publiczności. Mimo to film znalazł zagorzałych fanów na kampusach akademickich oraz na nocnych pokazach, które dały mu drugie życie. Scenariusz Harolda i Maude napisał młody absolwent dorabiający jako basenowy, Colin Higgins, który potem został reżyserem (Transamerican Express, Od dziewiątej do piątej). Co więcej produkcja odbywała się w tak wielkiej tajemnicy, że nawet część kierownictwa Paramount nie zdawała sobie sprawy, iż właśnie powstaje film opowiadający historię miłosną pomiędzy 19-letnim chłopakiem (Bud Cort) a 79-letnią kobietą (Ruth Gordon). Harold i Maude to dzieło niepowtarzalne i wyjątkowe, będące odą do życia i jego przyjemności w obliczu brutalnego i opresyjnego współczesnego świata. Ta filozofia silnie przemawiała do ówczesnych hipisów (takich jak sam Ashby) i po dziś dzień potrafi zachwycić zarówno młodszą, jak i starszą część widowni.

Nick Dawson
Seanse
Start sprzedaży biletów: 11 października, godz. 12:00.
cz 25 paź, 18:15knh 8
nd 28 paź, 12:30knh 4
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

100 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Hal Ashby

(1929-1988) zasłynął początkowo jako montażysta (Oscar za dramat W upalną noc z 1967 roku), szybko jednak zajął się reżyserią. Jego filmy stały się wizytówką amerykańskiej rewolucji: korzystając z ciętego, inteligentnego dowcipu, Ashby został patronem Ameryki walczącej z rasizmem, wojną w Wietnamie czy zaściankowym konserwatyzmem.

Wybrana filmografia

1970 Właściciel / The Landlord

1971 Harold i Maude / Harold and Maude

1973 Ostatnie zadanie / The Last Detail

1975 Szampon / Shampoo

1976 By nie pełzać na kolanach / Bound for Glory

1978 Powrót do domu / Coming Home

1979 Wystarczy być / Being There

Twórcy

reżyseria Hal Ashby
scenariusz Colin Higgins
zdjęcia John A. Alonzo
montaż William A. Sawyer, Edward Warschilka
dźwięk William Randall
obsada Ruth Gordon, Bud Cort, Vivian Pickles
producent Colin Higgins, Charles Mulvehill
produkcja Mildred Lewis and Colin Higgins Productions, Paramount Pictures
właściciel praw Paramount
język angielski
barwa kolor
pozostańmy w kontakcie
przyjaciele festiwalu