Program 2018
Indeks Kalendarz

Szampon

Shampoo
Hal Ashby, USA 1975, 109’
Ostatnie zadanie By nie pełzać na kolanach

Chociaż premiera czwartego filmu Hala Ashby'go odbyła się po rezygnacji Nixona spowodowanej aferą Watergate, a do realizacji przystąpiono przed wybuchem skandalu, to Szampon zdołał idealnie uchwycić nastawienie Amerykanów do ówczesnej polityki. Akcja tej komedii o zabarwieniu erotycznym w całości rozgrywa się w dniu wyborów w 1968 roku, kiedy to George McGovern i Richard Nixon walczyli o fotel prezydenta. Bohaterowie są jednak zbyt zadufani w sobie bądź zbyt zajęci romansami lub kombinowaniem, by w ogóle myśleć o oddaniu głosu. Scenariusz jest błyskotliwy, a gra gwiazdorskiej obsady bezbłędna, ale kluczowa okazuje się tu pewna cecha Ashby'ego: jego pełne współczucia podejście do ludzi, które pozwala mu spojrzeć na niezbyt w gruncie rzeczy sympatycznych bohaterów jak na prawdziwych ludzi i odczuć ich rozterki. Gigantyczny sukces kasowy Szamponu uczynił go najbardziej dochodowym filmem wyprodukowanym wówczas przez studio Columbia oraz ugruntował pozycję Ashby'ego jako czołowego reżysera.

Nick Dawson

nagrody

Oscary 1976 - najlepsza aktorka drugoplanowa

Seanse
Start sprzedaży biletów: 11 października, godz. 12:00.
pt 26 paź, 12:45knh 8
so 27 paź, 20:45knh 4
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

114 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Hal Ashby

(1929-1988) zasłynął początkowo jako montażysta (Oscar za dramat W upalną noc z 1967 roku), szybko jednak zajął się reżyserią. Jego filmy stały się wizytówką amerykańskiej rewolucji: korzystając z ciętego, inteligentnego dowcipu, Ashby został patronem Ameryki walczącej z rasizmem, wojną w Wietnamie czy zaściankowym konserwatyzmem.

Wybrana filmografia

1970 Właściciel / The Landlord

1971 Harold i Maude / Harold and Maude

1973 Ostatnie zadanie / The Last Detail

1975 Szampon / Shampoo

1976 By nie pełzać na kolanach / Bound for Glory

1978 Powrót do domu / Coming Home

1979 Wystarczy być / Being There

Twórcy

reżyseria Hal Ashby
scenariusz Robert Towne, Warren Beatty
zdjęcia László Kovács
montaż Robert C. Jones
muzyka Paul Simon
obsada Warren Beatty, Julie Christie, Goldie Hawn, Lee Grant
producent Warren Beatty
produkcja Persky-Bright/Vista, Columbia Pictures Corporation, Rubeeker Films
właściciel praw Sony
język angielski
barwa kolor
pozostańmy w kontakcie
przyjaciele festiwalu