Program 2018
Indeks Kalendarz

Stópki

Little Feet
Alexandre Rockwell, USA 2013, 60’
Cztery pokoje Alexandre Rockwell: Masterclass

Wspominając pracę nad Stópkami, Alexandre Rockwell stwierdził: Na planie tego filmu odkryłem na nowo radość z tworzenia kina. To tak naprawdę cholernie proste. Co nas powstrzymuje przed podejmowaniem wyzwań? Jakiś absurdalny strach. Mam go gdzieś. Chcę tworzyć. Pieniądze zawsze się znajdą. Ten entuzjazm łatwo dostrzec również na ekranie. Nie może jednak być inaczej, jeśli świat Stópek poznajemy z perspektywy dzieci (w rolach głównych pociechy samego reżysera - Lana i Nico). Wątek rodzeństwa, które opuszcza swój dom i obojętnego ojca, by wyruszyć w pełną wrażeń podróż, pozwala dostrzec w Stópkach wariację na temat klasycznych baśniowych motywów. Skojarzenia te wzmacnia wyraźne poczucie tęsknoty za figurą matki, które wzbogaca wesoły nastrój filmu o aurę melancholii. Podobnie jak przed laty w Bohaterze, reżyser udowodnił, że potrafi przekonująco sportretować na ekranie młodzieńczą wrażliwość i ciekawość świata. Nic dziwnego, że w recenzji zamieszczonej na łamach "New York Timesa" Jeannette Catsoulis określiła Stópki jako donkiszotowski z ducha hołd dla młodzieńczej zaradności.

Piotr Czerkawski

nagrody

Mar del Plata FF 2013 - Specjalna Nagroda Jury

Seanse
Start sprzedaży biletów: 11 października, godz. 12:00.
pt 26 paź, 18:30knh 4
so 27 paź, 20:30knh 3
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

60 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Alexandre Rockwell

Urodzony w 1956 roku w Bostonie. Reżyser, scenarzysta i producent. Jeden z czołowych przedstawicieli nowojorskiej sceny kina niezależnego. Wnuk rosyjskiego animatora Aleksandra Aleksiejewa, wynalazcy techniki zwanej pinscreen. Do jego najgłośniejszych filmów należą  Pokochać kogoś i Ugotowany. Rockwell jest także autorem nowelki The Wrong Man, wchodzącej w skład filmu Cztery pokoje.

Filmografia

1983 Bohater / Hero

1992 Ugotowany /  In the Soup

1994 Pokochać kogoś / Somebody to Love

1994 Cztery pokoje (The Wrong Man) / Four Rooms (The Wrong Man)

2002 13 Moons

2013 Stópki / Little Feet

Twórcy

reżyseria Alexandre Rockwell
scenariusz Alexandre Rockwell
zdjęcia David Walter Lech
montaż Alexandre Rockwell
dźwięk Benjamin Keepers
obsada Lana Rockwell, Nico Rockwell, Rene Cuante-Bautista
producent Flannery Lunsford, Laurel Parmet
produkcja Black Horse
język angielski
barwa cz.-b.
pozostańmy w kontakcie
przyjaciele festiwalu