Program 2018
Indeks Kalendarz

Free Solo

Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi, USA 2018, 100’
europejska premiera
Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata Hal

Zapierająca dech w piersiach przyroda i przerażający plan - wspinaczka na wysokość 2300 m po niemal pionowej skale, i to bez zabezpieczenia. Alex Honnold postanowił dokonać niemożliwego i spełnić życiowe marzenie - wspiąć się na majestatyczny El Capitan w parku narodowym Yosemite. Cel uda się osiągnąć, ale tylko wtedy, gdy wszystko pójdzie zgodnie z planem, a jak wiadomo, przy tego rodzaju wspinaczce możliwa jest nieskończona liczba scenariuszy, wystarczy obluzowany kamień, silniejszy powiew wiatru. Free Solo zachwyca i zdumiewa widokami, ale ukazuje też motywacje ekstremalnego wspinacza. Często niezrozumiałe dla postronnych, którzy nie wiedzą, po co ryzykować życie dla czegoś tak błahego jak sport wyczynowy, uprawiany w dużej mierze tylko dla samego siebie i ciągłego przekraczania własnych granic. Alex niczego nie tłumaczy, ale po prostu wspina się dalej, wyznaczając limity ludzkiej wytrzymałości. Koniecznie do zobaczenia w kinie!

Magdalena Maksymiuk

nagrody

Toronto IFF 2018 - People’s Choice Award (Doc.)

Seanse
Start sprzedaży biletów: 11 października, godz. 12:00.
cz 25 paź, 11:30knh 6
so 27 paź, 18:15knh 8
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

216 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Jimmy Chin

Elizabeth Chai Vasarhelyi i Jimmy Chin są małżeństwem dokumentalistów od 2013 roku. Jimmy jest fotografem, wspina się po górach. Pracuje, łącząc obie pasje. W 2002 roku na zlecenie National Geographic nagrywał wyprawę przez tybetański płaskowyż Chang Tang, a w 2006 roku znalazł się w pierwszej amerykańskiej ekipie, która zjeżdżała na nartach z Everestu. W 2015 roku razem z żoną zdobył Nagrodę Publiczności na festiwalu Sundance za Meru. 

Filmografia

2015 Meru (co-dir., doc.)

2018 Free Solo (co-dir., doc.)

Elizabeth Chai Vasarhelyi

Elizabeth Chai Vasarhelyi i Jimmy Chin są małżeństwem dokumentalistów od 2013 roku. Chai pracowała jako asystentka reżysera Mike'a Nicholsa przy filmie Bliżej. W 2005 roku znalazła się na liście 25 nowych twarzy kina niezależnego, przygotowanej przez Filmmaker Magazine.

Wybrana filmografia

2003 A Normal Life (doc.)

2008 Youssou N'Dour - Miłość do muzyki / Youssou N'Dour - I Bring What I Love (doc.)

2013 Touba (doc.)

2015 Meru (co-dir., doc.)

2015 Incorruptible (doc.)

2018 Free Solo (co-dir., doc.)

Twórcy

reżyseria Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi
scenariusz Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi
zdjęcia Jimmy Chin, Clair Popkin, Mikey Schaefer
montaż Bob Eisenhardt
muzyka Marco Beltrami
obsada Tommy Caldwell, Jimmy Chin, Alex Honnold
producent Matt Renner, Tim Pastore
produkcja National Geographic, Parkes+MacDonald Image Nation
właściciel praw National Geographic
język angielski
barwa kolor
pozostańmy w kontakcie
przyjaciele festiwalu