Słyszeli o niej nie tylko znawcy kulinariów. To ikona popkultury – kilka lat temu ekrany kin podbił poświęcony jej film fabularny z Maryl Streep w roli głównej. Zrobiła oszałamiającą karierę, ale przede wszystkim zapoczątkowała przemianę świadomości kulinarnej w Ameryce, co było nie lada osiągnięciem w latach 60., kiedy w Stanach Zjednoczonych królowały gotowe dania, zupki instant i mrożonki. Dokumentalny portret charyzmatycznej Julii Child przedstawia jej drogę na kulinarny szczyt – od momentu, gdy zakochała się w gotowaniu, mieszkając z mężem dyplomatą we Francji, przez naukę m.in. w szkole Le Cordon Bleu i pisanie książek, po bijące rekordy popularności programy kulinarne. To film o niezwykłej postaci, która z gotowania uczyniła sposób na życie i inspirowała ludzi na całym świecie, o jej nieszablonowym związku, a także o czasach, w których żyła. Reżyserki wykorzystały materiały archiwalne, w których oglądamy Julię w akcji. Oddały głos jej rodzinie i przyjaciołom. Uwaga: ze względu na apetyczne, sugestywne sceny z jedzeniem, filmu nie lepiej nie oglądać, będąc głodnym! Po seansie wrócicie do kuchni i ugotujecie np. boeuf bourguignon według przepisu Julii.
Zanim założyła własną firmę produkcyjną Better Than Fiction, przez lata była producentką w NBC News. Zrealizowała osiem filmów dokumentalnych, m.in. The Sturgeon Queens, który zdobył wiele nagród publiczności. Jest profesorką na Uniwersytecie Columbia.
2007 Constantine’s Sword
2014 The Sturgeon Queens (doc.)
2016 American Veteran (doc.)
2018 RBG (doc.)
Reżyserka i dziennikarka. Pełniła funkcję producentki wykonawczej przy realizacji filmu dokumentalnego i projektu on-line pod tytułem Makers. Została wyróżniona nagrodą Emmy i dwukrotnie nagrodą duPont-Columbia. Wykłada na Uniwersytecie Columbia.
2016 4%: Film’s Gender Problem (doc.)
2017 The Lavender Scare (doc.)
2018 RBG (doc.)