Program
Indeks

The Lighthouse

Robert Eggers, USA, Kanada 2019, 110’
polska premiera
Słodziak Tylko sprawiedliwość

Film, o którym na festiwalu w Cannes dyskutowano chyba częściej niż o zwycięzcy Złotej Plamy. The Lighthouse to ociekające słoną wodą arcydzieło, klaustrofobiczna gotycka baśń zrealizowana w czerni i bieli i według wielu jeden z najlepszych filmów roku. W latach 90. XIX wieku zamknięci tygodniami w latarni morskiej strażnicy (Robert Pattinson i Willem Dafoe w aktorskim pojedynku sezonu) usiłują dojść do jakiegokolwiek porozumienia, ani na chwilę nie wyjmując z ust fajki. Powoli popadają w szaleństwo na małej, tajemniczej wysepce u wybrzeży Maine – i to w sposób, na jaki wpaść mógł tylko uwielbiający klasyczne horrory Robert Eggers. Film jest i przerażający, i histerycznie zabawny, pełen soczystych, ciągnących się w nieskończoność dialogów, z których żaden nie nadaje się do druku. Pokazuje, co mogłoby się wydarzyć, gdyby Herman Melville i angielscy poeci jezior pewnego wieczoru spili się do nieprzytomności i nasłuchując wycia sztormowego wiatru, w przerwach między kolejnymi rozróbami zabawiali się snuciem morskich opowieści. 

Marta Bałaga

nagrody

MFF w Cannes 2019 – Nagroda FIPRESCI; FF w Deauville 2019 – Nagroda Jury

Robert Eggers

Urodzony w 1983 roku reżyser i scenarzysta, którego debiutancki film pełnometrażowy Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii był jedną z najciekawszych filmowych niespodzianek 2015 roku i zgarnął prestiżowe statuetki na światowych festiwalach, w tym Sundance, oraz na gali Independent Spirit Awards. Drugi film Eggersa The Lighthouse wyróżniono m.in. nagrodą FIPRESCI w Cannes.

Filmografia

2007 Hansel and Gretel (video short)

2008 The Tell-Tale Heart (short)

2015 Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii / The VVitch: A New-England Folktale

2015 Brothers (short)

2019 The Lighthouse

Twórcy

reżyseria Robert Eggers
scenariusz Robert Eggers, Max Eggers
zdjęcia Jarin Blaschke
montaż Louise Ford
muzyka Mark Korven
obsada Robert Pattinson, Willem Dafoe, Valeriia Karaman
producent Youree Henley, Lourenço Sant’ Anna, Rodrigo Teixeira, Jay Van Hoy
produkcja A24, New Regency Pictures, RT Features
właściciel praw UIP
język angielski
barwa cz.-b.
pozostańmy w kontakcie
przyjaciele festiwalu