Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata
4/10/18

Premiera filmu i kolacja z Chefem Flynnem

Siła dokumentu! W programie m.in. zdobywca Nagrody Publiczności z Toronto "Suspiria" w programie 9. American Film Festival

Z okazji premiery filmu dokumentalnego Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata przyjeżdża do Polski jego bohater, Flynn McGarry - cudowne dziecko amerykańskiej sztuki kulinarnej. To 19-latek, który szturmem zdobył wymagający świat kulinariów i w marcu tego roku w Nowym Jorku otworzył własną restaurację, Gem.

Polska premiera filmu Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata odbędzie się 23 października 2018 podczas 9. American Film Festival w Kinie Nowe Horyzonty we Wrocławiu. Po pokazie zapraszamy na specjalną kolację w Hotelu Monopol. Flynn McGarry przygotuje menu wspólnie z Justyną Słupską Kartaczowską (szefową kuchni i właścicielką restauracji Jadka) oraz Mariuszem Kozakiem (szefem kuchni Hotelu Monopol) i całą hotelową załogą - wśród dań, znajdą się również te znane z filmu. Do kolacji przygotowany zostanie specjalny wine-pairing, o którym opowie sommelier hotelu. Wrocławski pokaz i kolacja (oraz następnego dnia w Warszawie) to jedyna w Polsce okazja spotkania z fascynującym młodym człowiekiem i sprawdzenia jego kulinarnego talentu, który rozwija od dziesiątego roku życia.

W programie:

godz. 18.15 (KNH8) Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata

godz. 20.30 (Hotel Monopol, ul. Heleny Modrzejwskiej 2, Wrocław) kolacja

bilet na pokaz i kolację (5 dań z wine pairingiem): 350 zł

kup bilet na film i kolację

kup bilet na film

Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata
reż. Cameron Yates, USA 2018, 83' 
dystrybucja w Polsce: FILMS for FOOD

Film będzie wyświetlany w polskich kinach od 9 listopada 2018.

Jako dwunastolatek otworzył we własnym domu klub kolacyjny, któremu menu mógł pozazdrościć niejeden lokal z ambicjami. Jako szesnastoletni genialny kucharz znalazł się na okładce "The New York Timesa". Jako dziewiętnastolatek otworzył własną restaurację w Nowym Jorku. Jego specjalność, Beet Wellington (zawinięty w dodatki i ciasto francuskie burak, wariacja na temat słynnego Wellingtona z wołowiną), znana jest smakoszom na całym świecie. Tak przedstawia się kariera Flynna Mc Gary'ego, cudownego dziecka świata kulinariów, bohatera dokumentu Camerona Yatesa. Byłaby to zapewne klasyczna opowieść o spełnionym - nie bez wysiłku! - amerykańskim śnie, gdyby nie intrygująca postać matki Chefa Flynna, Meg, która udostępniła twórcom przebogate domowe archiwa (sama jest reżyserką i filmowała syna od jego narodzin), i która towarzyszy Flynnowi na ekranie, niczym jego cień. Dzięki niej wciągający film Yatesa zyskuje posmak trzymającego w napięciu psychologicznego thrillera, każącego nam zastanawiać się, kto tu naprawdę reżyseruje. Jest to więc w równym stopniu rzecz o samorodnym talencie i pasji, jak i o rodzicielstwie i skomplikowanych rodzinnych relacjach. (Małgorzata Sadowska)


pozostańmy w kontakcie
przyjaciele festiwalu