Zainspirowani historią Carla Caspera, który po latach sukcesów w fine dining, odnalazł szczęście w prostej kuchni bazującej na podstawowych, odżywczych składnikach, razem z programem DelicioUS! przedstawiamy cztery proste produkty kuchni amerykańskiej, które dają dziesiątki możliwości na przygotowanie pysznych dań przez każdego szefa (także domowej) kuchni:
- amerykańska wołowina pochodząca z bezkresnych pastwisk np. Teksasu, Południowej Dakoty, Kansas czy Nebraski
- dzikie łososie i mintaje poławiane przez małe, rodzinne firmy w arktycznych wodach Alaski
- bogate w przeciwutleniacz i betakaroten słodkie ziemniaki z Północnej Karoliny, koronny składnik każdej kolacji święta Dziękczynienia
- uprawiany w sposób zrównoważony ryż długoziarnisty oraz ryż do sushi (ciekawostka: znajdziecie go w większości sushi barów w Polsce!).
Spróbujcie dań wyczarowanych z tej czwórki przez zwycięzcę 6. edycji Masterchefa, Mateusza Zielonkę.
Dania uzupełniają kalifornijskie wina, dopasowane do dań przez sommeliera. Polecamy też amerykański Burbon, który jest odmianą whisky produkowaną z kukurydzy i innych zbóż.
Wszystkie produkty dostępne są w szerokiej dystrybucji w Polsce.
Dodatkowe dostępne informacje: agwarsaw@usda.gov