Program

Prezentacja DelicioUS! Jakościowe produkty kuchni amerykańskiej

DelicioUS! Quality American foods
Nowa wojna domowa. Rozmowa z Charliem Sadoffem Silent Disco

Zainspirowani historią Carla Caspera, który po latach sukcesów w fine dining, odnalazł szczęście w prostej kuchni bazującej na podstawowych, odżywczych składnikach, razem z programem DelicioUS! przedstawiamy cztery proste produkty kuchni amerykańskiej, które dają dziesiątki możliwości na przygotowanie pysznych dań przez każdego szefa (także domowej) kuchni:

- amerykańska wołowina pochodząca z bezkresnych pastwisk np. Teksasu, Południowej Dakoty, Kansas czy Nebraski

- dzikie łososie i mintaje poławiane przez małe, rodzinne firmy w arktycznych wodach Alaski

- bogate w przeciwutleniacz i betakaroten słodkie ziemniaki z Północnej Karoliny, koronny składnik każdej kolacji święta Dziękczynienia

- uprawiany w sposób zrównoważony ryż długoziarnisty oraz ryż do sushi (ciekawostka: znajdziecie go w większości sushi barów w Polsce!).

Spróbujcie dań wyczarowanych z tej czwórki przez zwycięzcę 6. edycji Masterchefa, Mateusza Zielonkę.

Dania uzupełniają kalifornijskie wina, dopasowane do dań przez sommeliera. Polecamy też amerykański Burbon, który jest odmianą whisky produkowaną z kukurydzy i innych zbóż.

Wszystkie produkty dostępne są w szerokiej dystrybucji w Polsce.

Dodatkowe dostępne informacje: agwarsaw@usda.gov

po seansie filmu Szef Jona Favreau
11.11, 16:00, KNH6
pozostańmy w kontakcie
przyjaciele festiwalu